Soak Up the Sun: A Solar-Powered Home in Berkeley, California

This spectacular, solar-powered home was once the ugliest house on the block.

| May/June 2009

  • A glass corner on the former bungalow's added second story opens the home to passive solar gains and eye-catching views of the Berkeley Hills and Mounta Tamalpais.
    Photography By Barbara Bourne
  • Concrete countertops and plain steel hardware and drawer pulls keep the kitchen aesthetic simple.
    Photography By Barbara Bourne
  • Bamboo floors and a locally made, salvaged Douglas fir dining table add warmth to the kitchen and dining area.
    Photography By Barbara Bourne
  • Daylight floods the master bath.
    Photography By Barbara Bourne
  • A concrete counter with recycled glass and plastic sits atop a bamboo cabinet.
    Photography By Barbara Bourne
  • In the second-floor bedrooms, beams of recycled Douglas fir recall the original, 1920s beams on the first floor.
    Photography By Barbara Bourne
  • Main floor.
    Illustrations By Andrej Galins
  • Second floor.
    Illustrations By Andrej Galins
  • Etched glass on the double-pane, low-E windows provide privacy. A glass bridge allows daylight to penetrate deep in the house's core.
    Photography By Barbara Bourne
  • Structural themes from the original first floor are continued on the second floor, where double-pane windows are trimmed in recycled wood and plastic composite.
    Photography By Barbara Bourne
  • Once a weed-cluttered space accessible only by a narrow path, the backyard—filled with native plantings—is now a restful extension of the house.
    Photography By Barbara Bourne
  • A colored plaster wall bisects the house physically while uniting it in theme.
    Photography By Barbara Bourne
  • Chris' office occupies space that was once a windowless bedroom.
    Photography By Barbara Bourne
  • Chris describes the bungalow as he found it in 1993 as "absolutely run to the ground."
    Photography By Chris Parlette
  • A skylight well cut through the home's core allows hot air to escape through the roof. Formerly closed, the rear of the house now opens onto the backyard. The adjoining living room features the original fireplace re-covered in plaster.
    Photography By Barbara Bourne
  • Homeowner Chris Parlette recalls a long-time fascination with solar power.
    Photography By Barbara Bourne

Just after he graduated from architecture school 15 years ago, Chris Parlette bought a plain, stick-frame house in Berkeley, California—one of the ugliest in the neighborhood. The 800-square-foot box had windowless bedrooms and a backyard that could only be accessed via a cramped laundry room door and along a narrow, overgrown path. “It was in extremely sad shape,” Chris says. “No one had lived here for five years. It had been just absolutely run to the ground.”

On a recent graduate’s budget, Chris did his best to make the house livable. He remodeled the kitchen and cleaned up the lot. And he dreamed. “I was in there for about 10 years, living in this kind of substandard house,” he says. “I had a lot of time to think about what I wanted to do and how much I wanted to change.”

Today, it’s almost impossible to imagine that Chris’s head-turning house actually sprang from the homely little house that was. And this striking two-story stucco and glass house has a laundry list of earth-friendly features, including a solar electric system that produces more power than it uses.

Better, not just bigger



Eager to make his home as energy-efficient, sunny and open as possible, Chris embarked on the remodel about five years ago. By adding a second floor, Chris more than doubled his original 800 square feet while expanding the home’s footprint—the area of the house on the lot—by only 50 feet. By strategically placing large expanses of high-performance, low-E (low-emissivity) glass on the home’s southern windows, he took advantage of passive solar gains while framing views of Mount Tamalpais across the San Francisco Bay and the Berkeley Hills to the east.

In preserving the existing structure, he was able to save two-thirds of an earlier kitchen remodel as well as the original wood ceiling, living room beams and fireplace. Doing this reduced his landfill waste and provided inspiration for the new addition. Upstairs, a ceiling made from recycled wood beams complements the original, first-floor ceiling, and a rust-red integral plaster wall from the old structure was extended to follow the stairs to the second floor, unifying the home’s core and adding texture.



Subscribe today and save 58%

Subscribe to Mother Earth Living !

Mother Earth LivingWelcome to Mother Earth Living, the authority on green lifestyle and design. Each issue of Mother Earth Living features advice to create naturally healthy and nontoxic homes for yourself and your loved ones. With Mother Earth Living by your side, you’ll discover all the best and latest information you want on choosing natural remedies and practicing preventive medicine; cooking with a nutritious and whole-food focus; creating a nontoxic home; and gardening for food, wellness and enjoyment. Subscribe to Mother Earth Living today to get inspired on the art of living wisely and living well.

Save Money & a Few Trees!

Pay now with a credit card and take advantage of our earth-friendly automatic renewal savings plan. You’ll save an additional $5 and get six issues of Mother Earth Living for just $19.95! (Offer valid only in the U.S.)

Or, choose Bill Me and pay just $24.95.




Facebook Pinterest Instagram YouTube Twitter

Free Product Information Classifieds