Greening the McMansion: Simplifying a Grand Home

An over-the-top development house comes down to earth through a combination of natural, earthy materials and a melding of multicultural shapes and colors. The result is a phoenix rising from upscale mediocrity.


| September/October 2004



SO-04-060-02-CRW_0303.jpg

One of several wall niches displays art from Stephanie’s private collection.


Photo By Joe Coca

Stephanie Bordes loved her Lyons, Colorado, residence. Perched on a hilltop with soaring views of the Rocky Mountains, the home was sunny and warm with a modern, open design that connected it to the high plains surroundings. There was just one problem: The artist and her two-year-old son, Daniel, shared the property with a prolific colony of rattlesnakes. They had to move.

So in 2001, Stephanie bought a new house in an upscale neighborhood in nearby Boulder. The backyard opened directly onto city-owned open space and nestled against foothills that rise above the home. The views were incredible—but the developer’s taste wasn’t. In fact there was little about the residence to recommend it, aside from its site. The house had a little of this, a little of that, and too much of everything. The lines were complicated, the finishes were cold, and some of the construction was unrefined.

Stephanie asked architect Chuck Koshi and the mother-daughter interior design team of Carolyn Baker and Kristina Baker de Atucha to give the home a complete facelift. “I would like you to transform my new home into a natural, peaceful, serene, happy setting for me and my son,” she told the team, the principals of Koshi Baker Design Associates. “I wanted to make it as clean an environment as possible,” Stephanie says. “I am very sensitive to environmental pollutants, but I think it’s also part of wanting to make some small contribution to making the environment better.”

Could this home—with its imposing but architecturally unnecessary pillars, set cheek-by-jowl with a bevy of similar grandiose homes—be transformed into something that would suit this sensitive, earth-centered woman?

Welcome home

The design team started at the front entry, which Stephanie found impersonal. They removed superfluous columns and added wood and stone. Alder garage doors and accents create an earthy, natural feeling, and moss rock placed around the foundation—harvested from Stephanie’s Lyons property—grounds the home. The driveway was repoured with a warm sandstone-pink color, and the landscape was tamed to open up the entry, almost as a courtyard. By starting at the driveway, says Carolyn, the design team let the outside begin to tell the story of the house.





mother earth news fair

MOTHER EARTH NEWS FAIR

Feb. 17-18, 2018
Belton, Texas

More than 150 workshops, great deals from more than 200 exhibitors, off-stage demos, hands-on workshops, and great food!

LEARN MORE