Mother Earth Living

Shaping the Seasons: Eco-Friendly Home Plans

An environmentally friendly version of the New England saltbox
By Natural Home Staff
July/August 2004
Add to My MSN

A balcony off the master bedroom overlooks the garden to the rear of the home. With natural cedar stain and green trim, this home blends well with its wooded surroundings.
Photography By Linda Moody
Slideshow


Content Tools

Related Content

Green Travel: Fall Foliage on the Blue Ridge Parkway

Enjoy beautiful fall foliage along the Blue Ridge Parkway. Stay in a green bed and breakfast, visit ...

Naturally Clean: All-Purpose Cleaner

Natural, eco-friendly cleaners are great for your family and for the planet. Try our formula for a n...

How I Decided to Build a Tiny House

See how one blogger made the decision to build a tiny house and her plans to build it herself.

Passionate Platter Teaches Kids About Cooking With Herbs

Kids learn about herbs and cooking through a Louisiana woman's "kitchen garden marketplace," Passion...

Designed and built by architect Linda Moody as her personal residence in Pepperell, Massachusetts, Shaping the Seasons is an environmentally friendly version of the classic New England saltbox. Wood clapboards, double-hung windows, and gables are contextual features of this design. A garden room on the home’s southwest corner is a two-story passive solar space with about ninety square feet of south-facing glass and a crushed stone/bluestone floor that absorbs and stores the sun’s heat, then slowly disperses it at night. On the second floor, the master bath features a whirlpool tub surrounded by windows. In the master bedroom, cathedral ceilings and triple French doors give a feeling of expansiveness.

Though the floor plan is open, it allows for intimate spaces, including bump-outs for a piano nook and a reading alcove off the dining room. Varying ceiling heights and planes make each space feel different. The kitchen, for example, has a low ceiling of tongue-and-groove one-by-six pine and is open to the living room, which has a pine cathedral ceiling. An upstairs mezzanine overlooks the living room.

A brick masonry woodstove provides most of the heat for the house. It burns efficiently and cleanly, and the brick acts as thermal mass, retaining heat to release throughout the day and night. Passive cooling is provided through a combination of ventilation and shading. The roof’s large two-foot overhang provides summer shade, as does a large screened porch on the west. Along with operable skylights in the cathedral ceilings, a viewing turret above the second floor expels hot air at the high point of the house. With its double-hung windows, 270-degree view, and skylight above, you feel as if you are sitting on top of the world.

Meet the architect
Linda Moody
Linda Moody & Associates Architects
Pepperell, Massachusetts

What were you hoping to achieve in this home design?

I wanted to feel a connection to nature from anywhere in the house. I wanted my home to have a spacious, open floorplan (nothing claustrophobic!), but with intimate spaces and a seamless transition between nature and tempered indoor space. There is no place inside my home that you can’t see outside to nature. In addition, I wanted a home that was reasonable in cost to build and economical to maintain.

What are your favorite features?

My personal favorite is the garden room—it’s a great remedy for cabin fever! It pulls in natural light and feels as if it’s outdoors, yet it’s warm, cozy, and comfortable. The open mezzanine above the living room provides a wonderful spacious perspective on the entire home.

What makes this home healthy?

• Use of properly placed windows, doors, and operable skylights create natural air circulation and provide temperature control.

• Passive solar design helps reduce the need for combustion heating appliances and their toxic byproducts.

• The garden room brings in passive solar heat and fresh, oxygen-rich air from the plants.

• Abundant natural light reduces the likelihood of mold growth and fosters a healthy spirit.

• Hardwood and other solid-surface flooring eliminate the need for carpeting.

• The steeply pitched roof with large overhangs quickly sheds water away from the building envelope, reducing the likelihood of mold.

• A mudroom at the entrance acts as an airlock entry and creates a handy place to remove and store dirty shoes.


Previous | 1 | 2 | Next






Post a comment below.

 


MY COMMUNITY






Subscribe today and save 58%

First Name: *
Last Name: *
Address: *
City: *
State/Province: *
Zip/Postal Code:*
Country:
Email:*
(* indicates a required item)
Canadian subs: 1 year, (includes postage & GST). Foreign subs: 1 year, . U.S. funds.
Canadian Subscribers - Click Here
Non US and Canadian Subscribers - Click Here

Subscribe to Mother Earth Living!

Welcome to Mother Earth Living, the authority on green lifestyle and design. Each issue of Mother Earth Living features advice to create naturally healthy and nontoxic homes for yourself and your loved ones. With Mother Earth Living by your side, you’ll discover all the best and latest information you want on choosing natural remedies and practicing preventive medicine; cooking with a nutritious and whole-food focus; creating a nontoxic home; and gardening for food, wellness and enjoyment. Subscribe to Mother Earth Living today to get inspired on the art of living wisely and living well.

Save Money & a Few Trees!

Pay now with a credit card and take advantage of our earth-friendly automatic renewal savings plan. You’ll save an additional $5 and get six issues of Mother Earth Living for just $14.95! (Offer valid only in the U.S.)

Or, choose Bill Me and pay just $19.95.