Mother Earth Living


Can This Home Be Greened? Room To Breathe: Renovating a Brick Colonial Home

When the Flints outgrew their home, a green renovation featuring passive solar design gave them some much-needed space.



BEFORE: A poorly made, 1950s-era addition was built onto the back of the original brick house.
Alan Abrams
AFTER: The modern, triangular addition is positioned so that large banks of south-facing windows let in warm sunlight in winter and provide beautiful garden views.
Ken Wyner
Kate and William Flint with their children.
Jacob Sandman
AFTER: The basement gets natural light from new, extra-large window wells.
--KEN WYNER
BEFORE: The crowded living room had little space for guests. (It's now a home office.)
Alan Abrams
AFTER: The living room, kitchen and dining areas create an open, inviting space for entertaining. The dark, slate floor absorbs solar heat and radiates it through the space on winter nights.
Ken Wyner
AFTER: The kitchen is furnished with water- and energy-saving appliances.
Ken Wyner
AFTER: Kate and William’s new, airy bedroom suite is now located in the addition.
Ken Wyner
AFTER: The angled addition softened the severe, blocky shape of the existing house. The roof overhangs on the first and second floors provide shading that helps cool the home in summer.
Ken Wyner

















Subscribe Today!

Pay Now & Save 58% Off the Cover Price

(* indicates a required item)
Canadian subs: 1 year, (includes postage & GST). Foreign subs: 1 year, . U.S. funds.
Canadian Subscribers - Click Here
Non US and Canadian Subscribers - Click Here