Mother Earth Living

Connected to Nature: A Reclaimed Wood Home in Charlotte, North Carolina

Built by green design firm William McDonough + Partners, this rustic "home in the woods" creates the feeling of being outdoors though use of natural materials and lighting.
By Alanna Stang and Christopher Hawthorne
August 2011 Web
Add to My MSN

The site for this McDonough + Partners design sits within the Charlotte city limits but has the look of a secluded retreat with its canopy of loblolly pines, which the architects worked hard to protect.
Photo By Philip Beaurline/Courtesy Princeton Architectural Press
Slideshow


Content Tools

Related Content

Well Drilled

I’ve been to several homes that are heated and cooled using geothermal technology in the course of m...

Green Rookie: Adding Color With Low-VOC Paint

For a quick (and inexpensive) burst of color, nothing beats painting the walls. Here’s why it’s wort...

Mom and Son in a 650-Square-Foot Cabin: “It Exudes Cozy and a Whole Lotta Love”

Victoria Gazely considers her revitalized 650-square-foot homesteader’s cabin on 7 acres of fertile ...

Wabi-Sabi Wednesday: The Arts and Crafts Movement

Strongly influenced by wabi-sabi's principles, the leaders of the Arts and Crafts movement railed ag...

The following is an excerpt from "The Green House: New Directions in Sustainable Architecture" by Alanna Stang and Christopher Hawthorne (Princeton Architectural Press, 2005). The excerpt is from the section "Suburb." 

Charlotte, North Carolina, a banking center and one of the fastest growing cities in the southern United States over the last couple of decades, has a population of more than half a million. But you’d never know it from looking at the five acre piece of land for which the Charlottesville, Virginia firm William McDonough + Partners — long a leader of the green design movement — designed this two-story, three-bedroom house. Though the house sits within the Charlotte city limits, its rustic exterior finishes and sprawling, leafy grounds make it seem much further removed from urban life than the twenty miles that separate it from the heart of downtown.

“The site is essentially a hundred-year-old forest,” says Allison Ewing, the McDonough + Partners architect who led the design team. The property is dominated by stands of loblolly, or yellow southern pine trees, which grow thin and tall — up to 100 feet, in some cases. On this site, they’ve woven their branches together over time to form canopies that provide shade and an always-shifting variety of light patterns.

“We asked the client when they hired us to get a survey done,” Ewing adds. “Not just the site contours but a real tree survey. That identified the key, really beautiful trees we wanted to design around.”

Positioning the house along axes already defined by the existing trees was the firm’s first step in defining sustainability on this particular project. “Bill talks all the time about how and when we become indigenous to place, native to place, ourselves,” Ewing says, referring to William McDonough, the firm’s founder. In addition to running his thirty-person firm, McDonough is a noted author and frequent lecturer on sustainability and a partner in the design and consulting firm MBDC, which advises companies, including multinational corporations such as Ford, about how to design and produce without waste, or according to the principals of what he has termed “cradle to cradle” design.

For the Charlotte house, it wasn’t just a matter of knocking down as few trees as possible during the construction process. The architects aimed, from the outset, to create interior spaces that would mimic the experience of standing outdoors on the site. They also designed a vaulted roof above the main living areas to suggest the expansive sense of a canopy rising above.

“When you get right down to it, we think people deep down would rather spend their days outdoors,” Ewing says. “So we try to create architecture that gives them that feeling.”

Other features of the design pointed toward the same experiential goal. The ground floor is generally open and fluid in plan, with high cabinets helping to divide the space and broad expanses of low-emission windows for abundant light. Two fieldstone walls, perpendicular in plan, run through the center of the L-shaped house.

“Originally the client came to us saying they wanted a stone house,” Ewing says, “but a house entirely of stone was going to be prohibitively expensive. We felt we could give them the sense of having a stone house by combining wood and glass with the prominent stone walls.” The walls within also help ground the house in a firm horizontality, drawing the eye back outside, in what Ewing calls “a key element in integrating the house with the landscape.” Also important in reaching that goal was the firm’s work with the landscape designers on the project, Nelson Byrd Woltz.

The result of that constant emphasis on marrying house and site is what Ewing calls “both an anomaly in its urban setting and an archetype: a home in the woods.”

And since this is a McDonough + Partners house, the green elements don’t end there. A geothermal system, which taps into the heat of the earth by digging several hundred feet down into the ground, provides radiant heat. (Because of high installation costs and because few residential builders have experience working with them, geothermal systems remain a rarity in single-family homes, even those that aspire to high levels of green design.) All the wood used in the house is either reclaimed, like the eastern white cedar siding, or certified as sustainably harvested. The trees, not surprisingly, offer good shading in the summer, aided by deep roof overhangs. In winter there is good heat retention from passive solar orientation, though Ewing says that “we weren’t dogmatic about orienting the house directly to the south. It was a synchronicity between passive solar and the views.” In addition, no formaldehyde or vinyl was used, and all the materials are non-toxic and were bought locally where possible. The walls are made of SIPS panels, a super-efficient building material that sandwiches a polystyrene core between two layers of oriented strand board, or OSB.

Still, every architect at McDonough + Partners would tell you that green design fails the minute it becomes a mere checklist. “We try to define sustainability as broadly and holistically as possible,” Ewing says. “You can figure out a million green features, but in the end it’s about the clients, how they live, and their health and well-being.”


Previous | 1 | 2 | Next






Post a comment below.

 








Subscribe today and save 58%

First Name: *
Last Name: *
Address: *
City: *
State/Province: *
Zip/Postal Code:*
Country:
Email:*
(* indicates a required item)
Canadian subs: 1 year, (includes postage & GST). Foreign subs: 1 year, . U.S. funds.
Canadian Subscribers - Click Here
Non US and Canadian Subscribers - Click Here

Subscribe to Mother Earth Living!

Welcome to Mother Earth Living, the authority on green lifestyle and design. Each issue of Mother Earth Living features advice to create naturally healthy and nontoxic homes for yourself and your loved ones. With Mother Earth Living by your side, you’ll discover all the best and latest information you want on choosing natural remedies and practicing preventive medicine; cooking with a nutritious and whole-food focus; creating a nontoxic home; and gardening for food, wellness and enjoyment. Subscribe to Mother Earth Living today to get inspired on the art of living wisely and living well.

Save Money & a Few Trees!

Pay now with a credit card and take advantage of our earth-friendly automatic renewal savings plan. You’ll save an additional $5 and get six issues of Mother Earth Living for just $14.95! (Offer valid only in the U.S.)

Or, choose Bill Me and pay just $19.95.